INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 12,3% în trimestrul IV 2022 faţă de trimestrul IV 2021, la 111.139 vehicule

16:45 / 2023.02.03

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 12,3% în trimestrul IV 2022, la 111.139 vehicule, de la 126.711 în trimestrul IV 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, în trimestrul IV 2022, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 7,2%, la 23.306 unităţi, comparativ cu trimestrul IV din anul 2021 (25.106 vehicule).

În trimestrul IV 2022, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 68,3%, în scădere cu 5 puncte procentuale faţă de acelaşi trimestru al anului 2021”, arată datele INS.

În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV al anului 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoria autobuze şi microbuze cu 54,9% ṣi la categoria mopede ṣi motociclete cu 12,5% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 13,1%.

În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze ṣi microbuze cu 78,9%, la categoria mopede ṣi motociclete cu 23,9% ṣi la categoria autoturisme cu 3,4%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 17,2% ṣi creṣteri la categoria autotractoare cu 11,2% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 3,3%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣtere la categoria autotractoare cu 45,1% ṣi scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 12,8% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 0,6%.

Faţă de trimestrul III 2022, în trimestrul IV 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat scădere cu 12,5% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi cu 10,9% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulaţie, cuprindeau, la sfârşitul trimestrului IV 2022, în proporţie de 59,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 şi în proporţie de 11,5%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,9%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,8% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 29,3%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 37,3%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,9% au fost clasificate în norma Non-Euro.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Sursă: news.ro

Legate de știri

ANSVSA anunţă că a fost finalizată prima acţiune de dezinfecţie la toate cele trei ferme de curcani unde a fost diagnosticată gripa aviară

ANSVSA anunţă că a fost finalizată prima acţiune de dezinfecţie la toate cele trei ferme de curcani unde a fost diagnosticată gripa aviară

Apele Române: Debitul Dunării se situează peste media multianuală a lunii februarie

Apele Române: Debitul Dunării se situează peste media multianuală a lunii februarie

Grădină verticală în centrul oraşului Timişoara, cu prilejul deschiderii oficiale a programului Capitală Europeană a Culturii - FOTO

Grădină verticală în centrul oraşului Timişoara, cu prilejul deschiderii oficiale a programului Capitală Europeană a Culturii - FOTO