Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor energiei la nivel global

12:00 / 2021.10.05

Franţa şi Germania au cerut luni o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor energiei la nivel global, pentru a-i proteja cei mai săraci cetăţeni şi competitivitatea companiilor şi pentru a continua planul ambiţios de a opri emisiile de dioxid de carbon până în 2050, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile gazelor din Uniunea Europeană au atins cifre record vineri, deoarece principalul furnizor de gaz al blocului, Rusia, a ţinut sub control livrările, semnalând presiuni suplimentare ale preţurilor asupra consumatorilor europeni, odată cu apropierea sezonului de încălzire de iarnă.

"Ceea ce vedem este o creştere fără precedent a preţurilor la energie", a declarat ministrului spaniol de Finanţe Nadia Calvino la intrarea la discuţiile miniştrilor de Finanţe din zona euro, în Luxemburg.

"Aceasta nu este o problemă pe care o putem aborda la nivel naţional, avem nevoie de un răspuns coordonat european", a spus ea, adăugând că ţara sa a pregătit un document privind posibilele opţiuni.

Calvino a declarat că una dintre acestea este crearea unei rezerve strategice europene de gaz, care ar ajuta blocul format din 27 de naţiuni şi 450 de milioane de consumatori să negocieze preţuri mai mici decât dacă aceleaşi achiziţii ar fi făcute individual.

”Am aflat prin negocierea ofertei de vaccin că suntem mai puternici atunci când vorbim cu o singură voce”, a spus ea.

Spania doreşte, de asemenea, să se ia măsuri pentru a opri speculaţiile pe piaţă cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, care au determinat creşterea preţurilor, a adăugat ea.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno le Maire, a exprima opinii similare, spunând că va propune o mai bună reglementare a stocurilor europene de gaze şi deconectarea preţului energiei electrice de preţurile gazelor, în favoarea corelării acestuiaia la costul mediu de producţie din fiecare ţară a UE.

"Piaţa europeană a energiei are un avantaj cheie - asigură furnizarea de energie peste tot în Europa. Dar are şi un dezavantaj major - alinierea preţurilor la electricitate cu preţurile la gaze", a spus le Maire la intrarea în discuţii.

El a subliniat că această legătură a fost ineficientă şi a creat un ”punct mort” pentru tranziţia Europei către surse regenerabile de energie. El a mai spus că politicienii ar trebui să explice alegătorilor că lupta împotriva schimbărilor climatice va atrage după sine o creştere pe termen lung a costurilor cu energia.

"Ani, nu luni, va trebui să ne confruntăm cu un nivel crescut al preţurilor, deoarece este nevoie de mai multă energie electrică şi există o legătură între electricitate şi gaze", a spus le Maire.

"Există, de asemenea, necesitatea de a investi mai mult în surse regenerabile şi poate în centrale nucleare. Acest lucru înseamnă că ar putea fi necesari mulţi bani".

Abordarea unei creşteri de durată a preţurilor la energie ”va fi una dintre problemele politice majore pentru următorii ani”, a spus el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Sursă: news.ro

Legate de știri

President Ilham Aliyev: Azerbaijan has closed the drug trafficking route from Iran to Armenia and then to Europe

President Ilham Aliyev: Azerbaijan has closed the drug trafficking route from Iran to Armenia and then to Europe

President Ilham Aliyev: Azerbaijan is ready to start talks with Armenia on delimitation of borders

President Ilham Aliyev: Azerbaijan is ready to start talks with Armenia on delimitation of borders

President Ilham Aliyev participates in CIS Heads of State Council's session in video conference format VIDEO

President Ilham Aliyev participates in CIS Heads of State Council's session in video conference format VIDEO