Oraşul Şuşa este liber după 28 de ani de ocupație armeana

19:14 / 2021.05.08

8 mai 2021…. Astăzi, Azerbaidjanul, pentru prima dată după 28 de ani, sărbătorește eliberarea oraşului Şuşa….

Şuşa din punct de vedere istoric, este unul dintre centrele importante al vieții istorice, culturale, socio-politice a Azerbaidjanului. Şuşa este “o perlă” nu numai a Azerbaidjanului, ci și a întregului Caucaz, a fost sub ocupație timp de 28 de ani și jumătate.

În noaptea de 7 până la 8 mai 1992, forțele armate armene au atacat Şuşa din trei direcții cu 11 mii de soldați, iar oraşul Şuşa a fost jefuit. Ca urmare a unui alt masacru comis de agresorii armeni împotriva poporului azer, peste 195 de azeri au fost uciși, 102 persoane au devenit invalizi și 165 de persoane au fost dispărute. Ocupând Şuşa, inamicul a dat o mare lovitură patrimoniului cultural azer, i-a distrus și a insultat monumentele istorice și moscheile. Importantul monument arheologic și una dintre cele mai vechi așezări din lume din districtul Fuzuli - peștera Azîh, rezervația istorică și arhitecturală a oraşului Şuşa, castelul Asgaran din Hodjalî, peștera Khan, peștera Gakhal, castelul Şuşa, în ansamblu 279 religioase, istorice, monumentele, educaționale și culturale au devenit victime ale vandalismului armean.

Cu toate acestea, justiția istorică a triumfat în timpul luptei decisive a trupelor glorioase azere. Deci, orașul Şuşa a fost eliberat de ocupație pe 8 noiembrie 2020. Astăzi, steagul Azerbaidjanului flutură în Şuşa. După sfârșitul celui de-al doilea război din Karabakh, care a durat 44 de zile din (27 septembrie 2020 - 10 noiembrie 2020), în noiembrie anul trecut, Azerbaidjanul și-a recăpătat suveranitatea asupra teritoriilor ocupate de Armenia timp de 30 de ani.

Azerbaidjanul a început procesul de restaurare și reconstrucție a acestor teritorii. În prezent, se desfășoară lucrării imense de reconstrucție pe aceste teritorii, inclusiv restaurarea patrimoniului istoric, cultural și religios al Azerbaidjanului, care a fost distrus în timpul ocupației armene de-a lungul deceniilor. Această reconstrucție este realizată în conformitate cu stilul arhitectural original pentru a restabili imaginea istorică a oraşului Şuşa.

Pentru prima dată din 1992, anul acesta au avut loc festivități Novruz Bayram la Şuşa. Președintele Republicii Azerbaidjan, comandantul-șef victorios Ilham Aliyev a aprins un foc de Novruz pe câmpia Jidir, în Şuşa. Pentru prima dată după 28 de ani, Moscheea Govhar Agha din Şuşa și-a deschis porțile către poporul Azerbaidjan.

Oraşul Şuşa a fost declarat, de asemenea, capitala culturală a Azerbaidjanului. Ieri, președintele Ilham Aliyev a semnat un decret prin care declară oraşul Şuşa capitala culturală a Azerbaidjanului pentru a restabili aspectul istoric, pentru a-i reda gloria de odinioară și a o reuni cu o viață culturală bogată, arhitectura și planificarea urbană a Azerbaidjanului în arena internațională.

La instrucțiunile președintelui Ilham Aliyev, Festivalul de Muzică „Khari Bulbul” va avea loc la Şuşa. Capitala culturală a Azerbaidjanului va găzdui festivalul, care este organizat de Fundația Heydar Aliyev, după 32 de ani. Primul festival de muzică „Khari Bulbul” a avut loc în misteriosul Jidir Duzu, în  Şuşa în mai 1989. În cadrul festivalului, vor fi prezentate lucrări muzicale ale diferitelor minorități care trăiesc în Azerbaidjan pe tema „Multiculturalismului în muzica azeră”.

Azerbaidjanul continuă operațiunile de curățare a minelor și a munițiilor neexplodate pe teritoriile eliberate. Au trecut mai mult de șapte luni de la sfârșitul celui de-al doilea război din Karabakh, dar Armenia nu a furnizat încă Azerbaidjanului hărți ale zonelor minate.

Aceasta este o încălcare severă a dreptului internațional umanitar. Contaminarea masivă a minelor din aceste teritorii împiedică, de asemenea, serios realizarea planurilor de reabilitare și reconstrucție pe care Guvernul Azerbaidjanului le-a început. Cel mai important, afectează realizarea dreptului inalienabil al sutelor de mii de persoane strămutate intern de a se întoarce la casele lor în siguranță și demnitate. Familiile forțate de la casele lor timp de aproape treizeci de ani încă nu se pot întoarce în siguranță până când aceste mine nu sunt eliminate.

Mai multe proiecte rutiere sunt deja în derulare. Construcția primei autostrăzi de nivel tehnic de la Fuzuli la Şuşa – “Drumul Victoriei” pus de președintele Ilham Aliyev, este în desfășurare. “Drumul Victoriei” este planificat să fie comandat până la sfârșitul lunii august a acestui an.

Construcția Mausoleului lui Mollah Panah Vagif va fi finalizată în această vară. Monumentul va fi gata în zilele în care poezia lui Mollah Panah Vagif va avea loc la Şuşa.

Complexul memorial dedicat victimelor și soldaților-eliberatori ai Marelui Război Patriotic (1941-1945) distrus aproape complet de armeni la Şuşa a fost de asemenea restaurat. Cu toate acestea, în prezent, la fel ca întregul oraș Şuşa, memorialul este în mod activ restaurat.

Lucrările de înfrumusețare și îmbunătățire continuă în orașul azer Şuşa, eliberat de sub ocupația armeană. În curând, orașul își va recăpăta aspectul anterior, dar reînnoit. Viața se va întoarce acolo în curând.

Autor:

Mavizar Habiyeva

Student la Masterat la Universitatea SNSPA

Legate de știri

Azerbaijan’s Defense Ministry releases video footages of Gejagozlu village, Fuzuli district VIDEO

Azerbaijan’s Defense Ministry releases video footages of Gejagozlu village, Fuzuli district VIDEO

AZERTAC hosts ceremony to commemorate martyred journalists VIDEO

AZERTAC hosts ceremony to commemorate martyred journalists VIDEO

AZERTAC appeals to international and regional member organizations

AZERTAC appeals to international and regional member organizations