Parlamentare 2020/ MAE: A doua zi a votării în străinătate s-a încheiat în Auckland

10:55 / 2020.12.06

Procesul de votare pentru alegerile parlamentare s-a încheiat la secţia din Auckland, desfăşurarea procesului electoral decurgând în condiţii foarte bune şi fără prelungirea programului, a informat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, în secţia din Noua Zeelandă au votat 93 de români.

La 12,00, ora României, se vor închide şi secţiile de votare din Australia de la Canberra, Melbourne şi Sydney.

Votarea este în curs de desfăşurare în 694 de secţii din afara ţării.

MAE reaminteşte că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate.

Secţiile de votare sunt deschise între orele locale 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea prelungirii programului până cel mult la ora 23,59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara acestuia, pentru a intra în localul de vot.

Ministerul recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar,paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile. Lista acestor documente poate fi consultată la www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020.

Informaţii despre scrutin sunt disponibile pe site-ul www.mae.ro într-o secţiune dedicată, care cuprinde şi harta interactivă a secţiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică - 0040214312065, cu tarif normal, disponibilă permanent până pe 7 decembrie, ora 20,00. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: Ambasada Romaniei pentru Noua Zeelanda / Romanian Embassy for New Zealand / Facebook.com 

 

Citeşte şi:

 

Parlamentare2020/ Românii din diaspora, aşteptaţi la urne sâmbătă şi duminică; peste 700 de secţii - organizate în 93 de ţări 

 

Parlamentare2020/Peste 86.000 de români din diaspora au votat în prima zi, până la ora 22,00 (ora României) 

 

Parlamentare2020/S-a încheiat prima zi de vot în cele mai estice secţii de votare din Noua Zeelandă şi Australia 

 

Parlamentare2020/ Până sâmbătă la 7.00 ora României în străinătate au votat peste 21.500 de români 

 

Parlamentare2020/ A început votul în străinătate, cu deschiderea secţiei din Auckland, Noua Zeelandă 

Sursă: agerpres.ro

Legate de știri

President of European Council Charles Michel arrives in Azerbaijan for working visit

President of European Council Charles Michel arrives in Azerbaijan for working visit

Armenian armed forces shell positions of Azerbaijan Army in Nakhchivan direction

Armenian armed forces shell positions of Azerbaijan Army in Nakhchivan direction

 Azerbaijan to chair Non-Aligned Movement for another year

Azerbaijan to chair Non-Aligned Movement for another year