Cameră: Un proiect privind salariul de bază minim brut garantat nu a întrunit numărul necesar de voturi

16:12 / 2020.11.24

Proiectul de lege care are ca obiect de reglementare completarea art.164 din Codul muncii cu un nou alineat nu a întrunit, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, numărul necesar de voturi unei legi organice pentru a fi adoptat.

S-au înregistrat 116 de voturi pentru, nefiind însă întrunit numărul necesar de voturi unei legi organice, respectiv 163 de voturi, după cum a declarat preşedintele de şedinţă, Carmen Mihălcescu.

Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2021, astfel încât, până la data de 31 decembrie 2024, acesta să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie.

Potrivit unui amendament, "Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale, începând cu data de 1 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat".

Amendamentul aparţine preşedintelui Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, deputatul PSD Adrian Solomon, care a argumentat, în plen, că "în dezbaterile din cadrul Parlamentului European şi de la nivelul parlamentelor naţionale, în urma propunerilor trimise de Comisia Europeană, care doreşte ca anul viitor să instaureze un salariu minim european, s-a făcut vorbire că acest salariu minim la nivelul statelor membre să fie 60% din salariul mediu din ţara respectivă, pentru că nu poate fi uniformizat cuantumul în toate ţările membre".

"Noi, la comisie, am stabilit ca acest procent să fie stabilit de Guvern, până în 2024, în tranşe egale, dar va hotărî Guvernul, care are cifrele pe masă, care va fi cuantumul fiecărei creşteri", a spus Solomon.

Deputatul USR Cristian Seidler a susţinut că propunerea de directivă europeană "este un pretext pentru acest proiect populist al PSD".

"Pretextul pentru adoptarea acestei măsuri - s-a găsit o propunere de directivă a UE care ar fi prevăzut, zice-se, ca salariul minim pe economie ar trebui sa ajungă la 60% din salariul mediu pe economie. În realitate, asta e o minciună, pentru că acel proiect de directivă nu spune acest lucru, aşadar avem de-a face cu o măsură populistă din timpul campaniei electorale prin care PSD vrea să arate că va mări salariile românilor. Vor atinge prin această măsuri tocmai mici angajatori români, care cu greu îşi vor permite o creştere atât de abruptă a salariului minim pe economie, în timp ce multinaţionalele înfierate de PSD vor putea face faţă acestui lucru. Aşadar, una spunem, alta facem, nu e nimic nou în acţiunea PSD, dar fiind că domnul Marcel Ciolacu se află printre iniţiatorii legii care a introdus pensii speciale pentru parlamentari", a afirmat Cristian Seidler.

"Este minunat, acum nu-mi dau seama, colegii mei dacă vorbesc în calitate de demisionari sau din calitate de încă parlamentari activi, dar văd că vorbesc foarte bine în sprijinul celor mai prost plătiţi oameni din Europa, lucrătorii români, mai ales cei cu salariul minim, sunt foarte prost plătiţi. (...) Ipocrizia aceasta ieftină n-are nicio relevanţă", a replicat Adrian Solomon.

Proiectul de lege a fost adoptat în luna mai de Senat. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursă: agerpres.ro

Legate de știri

President of European Council Charles Michel arrives in Azerbaijan for working visit

President of European Council Charles Michel arrives in Azerbaijan for working visit

Armenian armed forces shell positions of Azerbaijan Army in Nakhchivan direction

Armenian armed forces shell positions of Azerbaijan Army in Nakhchivan direction

 Azerbaijan to chair Non-Aligned Movement for another year

Azerbaijan to chair Non-Aligned Movement for another year