Bihor: Reciclarea creativă în vestimentaţie, temă de studiu şi comunicări ştiinţifice pentru studenţi

15:35 / 2020.05.26

Noile tendinţe în lumea fashion, cum sunt slow-fashion, etic-fashion sau reciclarea creativă (upcycling-ul), vor face obiectul unor expuneri studenţeşti în cadrul Sesiunii de comunicări din 29 mai, a declarat marţi, pentru AGERPRES, lectorul universitar dr. Olimpia Urdea, de la Facultatea de Arte a Universităţii Oradea.

"Upcyclingul în vestimentaţie înseamnă să ne folosim creativitatea pentru a transforma piese vechi, considerate uzate moral, pentru a le da o nouă viaţă, superioară, fără a mai consuma resurse. Dintre toate produsele de larg consum, vestimentaţia are ciclul de reînnoire cel mai accelerat: de la acceptarea noilor tendinţe în moda vestimentară până la uzura morală a pieselor vestimentare, parcursul e din ce în ce mai scurt. În perioada evului mediu, veşmintele erau purtate o perioadă lungă de timp, chiar transmise de la o generaţie la alta. Acum, ciclul vieţii unui veşmânt 'la modă' s-a redus atât de mult încât vorbim de tendinţe la nivel de sezon", a declarat, pentru AGERPRES, Olimpia Urdea.

În opinia sa, această perioadă a pandemiei ne-a dat ocazia să respirăm conştient: planeta a respirat şi ea şi a respirat şi prin prisma consumerismului care caracterizează sectorul fashion.

 


Foto: (c) Olimpia Urdea / Arhiva personală


"Acest consumerism acerb care face ca veşmintele noastre să devină deşeu doar pentru că sunt uzate moral! Poate, după experienţa pandemică pe care o traversăm, ne vom manifesta, cu ceva mai multă aplecare, spre aspectul upcycling-ului în fashion. Ştiaţi că în Berlin în circuitul turistic al oraşului sunt cuprinse şi magazinele-atelier care practică upcycling în fashion?", a spus ea.

Specialista în artă vestimentară consideră că noile tendinţe din modă, precum slow-fashion, etic-fashion, moda circulară, respectiv, upcycling-ul se manifestă tot mai acerb în ultimii ani.

"În acest sens, am întreprins cercetări împreună cu studenţii masteranzi pe care îi coordonez şi informaţiile obţinute sunt cât se poate de interesante. Ştiaţi că pentru materiale textile sau/şi pentru piele se pot folosi cojile de ouă sau coaja de portocală? Ştiaţi că deşeurile rezultate la stoarcerea strugurilor pot fi folosite pentru a se obţine materiale textile? Rezultatele cercetărilor făcute de studenţi vor fi comunicate, în 29 mai, cum altfel?, pe platforma Zoom", a declarat Olimpia Urdea.

Lectorul universitar dr. Olimpia Urdea este autoarea a două volume de specialitate - "Mătasea naturală în veşmântul românesc - o istorie regăsită" şi "Veşmântul ca sistem multidimensional", precum şi a unei colecţii speciale, de cape, numită CapAbility. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursă: agerpres.ro

Legate de știri

Next stage of

Next stage of "Three Brothers - 2021" international exercises accomplished VIDEO

President Ilham Aliyev: Social and infrastructure projects create groundwork for the successful development of the districts

President Ilham Aliyev: Social and infrastructure projects create groundwork for the successful development of the districts

World Bank Country Manager for Azerbaijan: We are ready to provide relevant support to restoration process in the liberated territories

World Bank Country Manager for Azerbaijan: We are ready to provide relevant support to restoration process in the liberated territories